// Evan's Official Blog
Pelajar Dibenarkan Membawa Telefon Bimbit ke Sekolah xD
Sep 17, 2012 | 0Superstar (s)!


Aaaaaaa ! Sweet Couple :3  Jelous kay Jelous . I hope someday  I'll meet guy who can dance with me as JUSTIN BIEBER . Just HOPE ! </3 

 *Back to main story* Untuk entry ni sebenarnya tahu lama dah kan ? HAHA xD . Saja rajin nak buat entry . So enjoy yaaa .

"PUTRAJAYA: Pelajar akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit dan IT gajet ke sekolah mulai tahun depan selepas undang-undang dan peraturan-peraturan di bawah Akta Pendidikan 1996 dipinda, kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata hari ini bahawa apa-apa perubahan yang perlu dibuat untuk menggalakkan pendidik dan pelajar untuk menggunakan teknologi maklumat di abad ke-21.

Beliau berkata langkah itu adalah selaras dengan langkah untuk melaksanakan pengajaran maya dan program pembelajaran Kementerian Pelajaran - "1Bestari" - di seluruh negara.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Pelajaran, penemuan awal telah menunjukkan pandangan yang berbeza-beza dari pihak-pihak yang berkepentingan seperti pengetua, guru, ibu bapa dan pelajar.

"Apabila 1Bestari di tempat, anda akan mendapat free wifi. Kami ingin memberikan persekitaran pembelajaran maya supaya pelajar boleh menggunakan alat mereka untuk belajar dan melakukan semakan mereka.

"Dunia sama sekali berbeza kini. Ini adalah trend. Kita tidak boleh berhenti itu, "katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa disiplin pelajar di Putrajaya.

Pada masa ini (2012), pelajar tidak dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah.

Dr Wee juga menjemput orang ramai untuk menyuarakan pandangan dan pendapat mereka melalui akaun rasmi Kementerian Pelajaran Twitter @ 1KemPelajaran.

Dr Wee berkata draf pindaan itu akan dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara dalam masa seminggu, dan bahawa "ketat" garis panduan mengenai penggunaan peralatan elektronik di sekolah akan ditubuhkan oleh Kementerian Pelajaran.

"Proses pengajaran dan pembelajaran tidak perlu terganggu. Garis panduan ini akan menggariskan bagaimana kita membenarkan dan apabila kita membenarkan pelajar untuk menggunakan alat, "katanya.

Beliau menambah satu lagi faktor yang datang ke dalam gambar adalah keselamatan pelajar, kerana ibu bapa ingin menggunakan telefon bimbit untuk menghubungi anak-anak mereka selepas sekolah.

Dalam perkembangan lain, Dr Wee berkata langkah-langkah yang akan diambil untuk menangani isu kehamilan remaja di kalangan pelajar sekolah dengan kerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Kementerian Pembangunan.

Menurut Wee, terdapat 18,000 remaja hamil yang di bawah umur 19 tahun dan 25% adalah belum berkahwin.

Beliau berkata perubahan akan dibuat supaya sekolah mempunyai hak untuk menghantar pelajar perempuan untuk pemeriksaan perubatan di hospital-hospital mereka harus mengesan sebarang tanda-tanda kehamilan.
Beliau berkata ponteng kekal masalah disiplin utama di kalangan pelajar sekolah dan ada juga cadangan untuk mempunyai kaedah-kaedah untuk mencegah jenayah siber." 

Credits : Faqihah HusniJyeahhhhh ! Boleh bawa phone pergi sekolah woi ! Amacam ? Gembira ? Teruja ? HAHA xD . Apapun korang termasok aku jangan la salah guna kemudahan pulak ekh . Orang dah berusaha untuk kita supaya berjaya . Kita janganlah sia-siakan usaha diaorang k . Good Luck yaaa Friendsss :3 . Assalamualaikum and Thanks for Reading .


Older Post | Newer Post
The DisclaimerHELLO ! You jumped here and big clap for you because step here . Call me Syuq or blalaa . I am a student of Tengku Budriah as you know I've booked a ticket for PMR 2013 :) Turning 15 next year and will rarely online . So please respect me and my blog . Do Follow me , love ya :)


Updates : Assalamualaikum PEEP's . Lamanya tak blogwalkinggg :( .

Instagram

Diary About Site

My Heroes!


My Honey Boo


Let's Talk!Like My Page !


Past


 • "GENTLEMAN" kah ?
 • Happy Birthday Che Syazana Anak Ten !!!
 • Happy Birthday Nur Malissa Anak Pak Din :D
 • Kawankah kita ? ;')
 • Afiq Danish :*
 • Elfira Loy tak nak cium Randy Pangalila ?
 • Photo Entry : Happy Eid ;)
 • Facebook VS Twitter
 • ♥ Raya Ouh Raya ♥
 • Hangout berbuka puasa kali ke-2 (Andaman Cafe)

 • The Credits!

  Header by : Qistina
  Full Edited : Syuq Evan's